A Spirulina

A Spirulina platensis 5–7 csavarulatból álló fonalakat képez. Egyike a legismertebb termesztett tengeri algáknak. Fontosabb természetes előfordulási helyei a trópusi és szubtrópusi, magas karbonát- tartalmú, viszonylag lúgos kémhatású vizekben találhatók, Afrikában, Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerikában. Érdemes megjegyezni, hogy a nagyobb termetű tengeri szervezeteket (zöld-, barna- és vörösmoszatokat) az emberiség több ezer éve hasznosítja trágyázásra, táplálkozásra, gyógyászati célra, ma is, továbbá jelenleg kozmetikumok előállítására is.

A spirulina főbb hatóanyagai:
C-fikocianin (kék színanyag, ami nem tartalmaz magnéziumot), klorofill-a (zöld színanyag, ami tartalmaz magnéziumot), kb. 50% fehérje (emiatt aminosavakban, köztük esszenciális aminosavakban különösen gazdag), nagy molekulasúlyú poliszacharidok (pl. spirulán kalcium sója), szulfolipidek, γ-linolénsav (mennyisége elérheti az 1%-ot), β-karotin és más karotinoidok, valamint B-, D-, és E-vi- taminok).

A Spirulinát betegségek következtében fellépő alultápláltság megszüntetésére és betegség utáni lábadozás elősegítésére, anyagcsere-betegségek (kórosan magas vérzsír- és vércukorszint), daganatos megbetegedések kiegészítő kezelésére, gyulladással járó folyamatok kezelésére és gyulladások mérséklésére; gyógyszerek okozta káros hatások mérséklésére – máj-, szív- és vesevédelem; vírusfertőzések megelőzésére és légúti megbetegedések okozta panaszok mérséklésére használják. Érdemes hozzáfűzni, hogy gyakran kombinálják más algákkal, leginkább a gyakori és könnyen szaporítható, Chlorophyta törzsbe tartozó Chlorella vulgaris zöldalgával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése